Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Китайските кибершпиони са засилили атаките си във Виетнам, твърдят специалисти по сигурност

Това се случва в условията на засилено напрежение в Южнокитайско море.

12323432
31 август 2017
2257 прочитания
0 коментара
2 одобрения
1 неодобрение

Кибершпиони, които работят от името на китайското правителство са засилили атаките си срещу институции и фирми от Виетнам, съобщава агенция „Ройтерс“ като се позовава на компанията за информационна сигурност FireEye. Това се случва в условията на засилено напрежение в Южнокитайско море.

Според FireEye атаките са се случили през последните седмици и при проследяването са стигнали до вече известни китайски кибершпиони. Заключението им се базира на факта, че разкритата от компанията китайска група, използва същата инфраструктура.

„Ако по-рано Китай се беше насочил към атака на държавни институции, сега се опитват да ударят реалния сектор и да съберат повече инфорамция“, коментира пред агенцията Бен Рийд, който ръководи антишпионския отдел на FireEye. 

Експертите уточняват, че атаките във Виетнам се случвали след разпращане на документи до различни лица с искане за финансова информация. Обект на атаките са били много и различни компании, включително финансови институции. 

Когато човек отвори получения документ, се активира зловреден софтуер, който инфектира машината и изпраща информация на хакерите, като същевременно ги пуска в мрежата на организацията. 

Още не е ясно до каква информация точно са се добрали хакерите. Според Рийд, последните кибератаки във Виетнам са били относително елементарни и при тях се разчитало на стари, от пред 2012-та версии на Microsoft Word.

FireEye свързва атаката с група, която нарича Конимите и която преди време използвала домейна conimes.com. Групата, по думите на Рийд работи в Югоизточна Азия, но главната й цел е Виетнам, особено след засилването на напрежението в Южнокитайско море. 

Говорителят на китайското Министерство на външните работи Хуа Чинюнг, отрече обвиненията и обясни, че Китай се противопоставя на всякакъв вид нелегални дейности в интернет и осъжда информационните посегателства. 

Виатнамският му колега Ле Ти Ту Ханг, беше категоричен, че кибератаките трябва да се преследват и наказват, според предвиденото в закона и допълни, че всички страни трябва да направят мрежите си по-сигурни.

Виетнам твърди, че не толерира киберпрестъпността, макар че на свой ред, страната беше обвинена от FireEye , че стои зад няколко атаки. 

Търканията между Китай и Виетнам са в най-тежката си фаза, от три години насам по спорното Южнокитайско море, където Виетнам е основния опонент на Китай. 

Виетнам забрани добива на нефт в крайбрежните води, към които властите в Пекин също предявяват претенции.

2 одобрения
1 неодобрение
ГЋГ№ГҐ îò ðóáðèêà "Интернет"
ГЉГЋГЊГ…ГЌГ’ГЂГђГ€ ГЋГ’  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Китайските кибершпиони са засилили атаките си във Виетнам, твърдят специалисти по сигурност"    

абонамент за бюлетина