Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

Гейтс и Зукърбърг подкрепят спорен образователен модел

Моделът обединява стандартното образование с технологиите и става все по-популярен в бедните и развиващи се държави

19 юли 2017
5603 прочитания
1 одобрение
3 неодобрения

„Персонализирано образование“ е една от най-модерните образователни теории в Силициевата долина. Тя предполага всеки ученик да се обучава сам с помощта на технологиите, и е любима на натрупалите значително състояние от технологии Бил Гейтс и Марк Зукърбърг. Но двамата, освен останалите големи имена в Силициевата долина, подкрепят и образователен модел с противоположен подход – придобиване на знания със стандартизирани учебни програми за всяка отделна държава, съобщава Business Insider.


Гейтс и Зукърбърг подкрепят спорен образователен модел


Компанията Bridge International Academies (BIA ) работи със стотици училища в развиващи се държави, предоставяйки качествено обучение при ниски разходи. Въпреки усилията си, компанията е критикувана от експерти и учителски синдикати за използвания модел на работа.

Училищата на BIA използват местни учители, които преподават прилагайки дигитални, предварително подготвени учебни планове, разпространявани сред мрежата от учители на компанията. Всички ученици на BIA в една държава получават еднакви знания по едно и също време. Персонализираното обучение смята това за некомпетентно и неефективно.

До 2015 годна BIA е събрала 100 млн. долара. Част от парите идват от Гейтс и Chan Zuckerberg Initiative. В резултат, Bridge International Academies започва да получава помощ и от Omidyar Network, Световната банка , хедж-фонда Pershing Square и други.

Но дори Гейтс, отявлен поддръжник на подпомагането на развиващите се държави, изразява съмнения в пригодността на стария образователен модел.

„Странно е колко малко се е променила учебната стая през годините. Тази система е подготвена преди десетилетия и не отразява какво педагозите са научили за това как да се помогне на ученици и учители да си свършат най-добре работата“, коментира той в свой блог.

Философията на персонализираното образование подкрепя нетрадиционното образование, когато то се създава преди повече от 40 години, и продължава да си проправя път в обществените училища в САЩ. Зукербърг също одобрява персонализираното учение, като водещ подход за обучение.

Фактът, че Гейт и Зукербърг подпомагат BIA финансово подкрепя тяхната основна цел за изваждането на бедните от нищетата. Подробностите около конкретния стил са без значение, ако резултатите са налице. А BIA разполага с данни, показващи положителния ефект от работата ѝ. Според данните, децата в училищата на компанията показват два и три пъти по-добри резултати по математика и четене в сравнение със техните връстници в държавните училища.

Критиците на компанията отбелязват цената на образованието като основен недостатък на предлаганото от BIA образование, след като компанията иска от родителите да заплащат такса, обяда на децата и, в някои случаи, ползваните консумативи. Bridge International Academies има високи нива на отпадане на децата от системата, а много от семействата не могат да плащат таксите.

Застъпник на местните учители изразява опасения относно качеството на образованието, давано от BIA, обвинявайки компанията, че е фокусирана върху привличане на деца от държавните училища повече, отколкото върху предоставяне на базови познания на слабите ученици.

Но верен на начина на мислене в Силициевата долина, хвален от хора като Гейтс и Зукербърг, моделът изглежда запълва голяма празна пазарна ниша. Bridge International Academies се очаква да даде образование на 4,1 млн. деца до 2022 година, при годишен приход от 470 млн. долара.  

1 одобрение
3 неодобрения
Още от рубрика "Образование и Кариера"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Гейтс и Зукърбърг подкрепят спорен образователен модел"    

абонамент за бюлетина